xtremefps.ro comunicat de presa ALEGERILE MAJORE care POT SALVA VIEȚI!

ALEGERILE MAJORE care POT SALVA VIEȚI!

  • La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct miocardic – iar infarctul miocardic este o complicație prevenibilă și tratabilă a aterosclerozei!
  • Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate din țara noastră, cu peste 50% din totalul deceselor înregistrate;
  • România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la decesele de cauze prevenibile și tratabile, conform Stării Sănătății în Uniunea Europeană în 2023

 Deci, este nevoie maximă de soluții medicale urgente!

Pe lângă tratamentul intensiv al fiecărui factor de risc cardiovascular, scăderea cât mai rapidă a LDL-colesterolului (cu atingerea țintelor în cel mult 12 săptămâni!), la pacienții ce au suferit un infarct de miocard, REDUCE RATA DE COMPLICAȚII CARDIOVASCULARE ȘI CREȘTE SUPRAVIEȚUIREA! Acesta este mesajul transmis de către Fundația Română a Inimii pacienților care au suferit un infarct miocardic!

În România, doar 9% dintre pacienții cu factori de risc cardiovascular ating ținta pentru LDL-colesterol, conform rezultatelor unui studiu comunicat recent la Congresul European de Ateroscleroza. Registrul Suedez (SWEDEHEART) ne arată că 80% dintre pacienții cu infarct miocardic acut au nevoie de cel puțin 2 medicamente pentru atingerea țintelor de LDL-colesterol (jumătate dintre ei au nevoie de 3 medicamente!).

Pacienții cu infarct miocardic sunt trimisi, la externarea din centrele de tratament invaziv al evenimentului acut coronarian, către medicii din teritoriu. Controlul rapid și optim al factorilor de risc, în primul rând al nivelului de LDL-colesterol, are un rol vital. Este decisivă, așadar, comunicarea și colaborarea eficientă între cardiolog – pacient – medic de familie și orice optimizare a acestui proces are un rol prioritar!

În aceste condiții, Fundația Română a Inimii implementează un model optimizat de Scrisoare Medicală, în cadrul unui proiect dedicat centrelor ce fac parte din Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut derulat de Ministerul Sănătății. În primă etapă sunt incluse 5 unitati sanitare: Clinica de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenta din București, Centrul de Cardiologie din Craiova, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iași, Institutul de Urgență pentru

Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș și Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara.

Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, Președintele Fundației Române a Inimii, a declarat: „Utilizarea unei Scrisori Medicale personalizate la externarea pacienților cu infarct miocardic, cu specificarea țintelor de atins pentru LDL-colesterol, precum și cu asumarea acestora, nu doar de către medicul CARDIOLOG, ci și de către PACIENT și de către MEDICUL DE FAMILIE, va reprezenta un succes important, într-un parteneriat pentru viață!

Dr. Rodica Tănăsescu, fost Președinte al Societății  Nationale de Medicina Familiei a declarat: “Implicarea medicilor cardiologi și a medicilor de familie, precum si informarea clară a pacienților cu privire la pașii terapeutici de urmat după un infarct miocardic, sunt priorități ale acestui proiect!”

 

Prof. Dr. Dan Gaiță, membru în Comitetul Director al European Heart Network: “Misiunea oricărei organizații ce sprijină pacienții cu boli cardiovasculare este nu doar să informeze corect și să ajute la conștientizarea riscurilor de complicații și deces, ci mai ales să faciliteze accesul către atitudinea optimă ce reduce la minim aceste riscuri!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *